La final de mandat. Promisiunile fostului ministru al Societății Informaționale, Răzvan Cotovelea: tablete în școli și satelit pentru România pe orbită

La final de mandat. Promisiunile fostului ministru al Societății Informaționale, Răzvan Cotovelea: tablete în școli și satelit pentru România pe orbită
Publicat: 14/12/2014, 21:25

Răzvan Cotovelea a promis pe parcursul mandatului său că elevii din clasa a III-a vor învăța de la anul de pe tablete și că România va avea propriul satelit de comunicații. El se afla la conducerea ministerului pentru Societatea Informațională în momentul izbucnirii scandalului licențelor Microsoft. DNA a cerut în acest caz avize de urmărire penală pentru nouă foști miniștri.

Reprezentanții DNA au argumentat că persoane din Guvern, din ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane de dolari achitate de Executiv în cadrul contractului.

Tablete în școli pentru elevii de clasa a III-a

Fostul ministru pentru Societatea Informațională a anunțat, luna trecută, că elevii de clasa a III-a vor învăța de anul viitor de pe tablete, pe acestea urmând să fie instalate manuale digitale și mai multe aplicații care să ajute în procesul educațional. Circa 220.000 de copii urmau să folosească la școală tabletele, a căror valoare a fost estimată la 20 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor urmau să vină din fonduri europene.

De la finele primului semestru din 2015, și elevii de clasa a II-a și a IV-a urmau să primească tablete.

FOTO: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto

Practic, pentru a le permite tuturor acestor elevi să învețe de pe tablete, ar fi necesare 500.000 de astfel de dispozitive.

Satelitul de comunicații anunțat de Cotovelea

România ar urma să aibă în următorii ani propriul satelit care să asigure servicii de specialitate atât pentru instituțiile statului, cât și pentru mediul privat, contra cost, potrivit declarațiilor făcute de Cotovelea.

El anunța că va urma, pe final de 2014 sau la începutul lui 2015, dezvoltarea unui plan prin care urma să se stabilească tipul satelitului și costurile pe care ar urma să le implice acesta. „Vrem să fie profitabil, nu vrem să spunem doar că România are un satelit. Factura statului și a mediului privat pentru serviciile de comunicații prin satelit este una ridicată și, dacă am avea acest satelit, costurile s-ar reduce cu până la 2,5 ori decât achităm în prezent”, declara ministrul pentru Societatea Informațională în luna septembrie.

Cotovelea a explicat, totodată, că un satelit poate costa și câteva sute de milioane de euro, că în lume există 10 producători de sateliți și doar 3-4 entități care îl pot plasa pe orbită.

Cine este Răzvan Cotovelea

Răzvan Cotovelea este licențiat al Facultății de Energetică din Cadrul Universității Politehnica. El a deținut în trecut funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene și de director general adjunct și de director general în cadrul Ministerul Finanțelor Publice.

El a lucrat și în Ministerul Afacerilor Externe și în Ministrul Intergrării Europene. Cotovelea a primit, de asemenea, distincția de Cavaler al Ordinului Național „Pentru Merit”, pentru importante servicii aduse României pentru dezvoltarea și gestionarea fondurilor europene și pentru contribuția adusă la integrarea țării în UE.

Descărcați aici declarația de avere a lui Răzvan Cotovelea

Fostul ministru pentru Societatea Informațională are un apartament de 30 de mp în București, pe care l-a primit moștenire, și trei conturi, două la BCR și unul la Banca Italo-Romena, în valoare totală de circa 5.200 de lei, potrivit declarației de avere depuse în luna martie.

Cotovelea nu are mașină, nici datorii și a dat trei împrumuturi în valoare totală de circa 36.000 de lei, unul către o persoană fizică și două către o firmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep NU mai joacă. S-a decis oficial. Anunțul venit chiar azi, 14 mai
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza
×